Om Lursta Cast Iron

Hantverk

Det är något visst, nästan magiskt, att se gammalt skrot förvandlas till en lysande, glödhett smälta. Vi värmer järnet till 1538 grader för att sedan tappa den gyllene massan i formar av sand. På samma vis som så många generationer gjort före oss. Varenda produkt från Lursta bär med sig en berättelse. Järnet berättar historien om vad den tidigare använts till, om genuin hantverkskunskap och om framtidens, ännu oskrivna historia.

Om oss

Vår formgivning tar avstamp i den genuina hantverket, genom nytänkande och patenterad innovation. Vi tillverkar produkter som vi själva vill använda och som vi vill spara till kommande generationer. Våra produkter handtillverkas av högsta kvalitet på vårt gjuteri i Lyrestad. På samma vis som vi gjort sedan gjuteriet startade 1955. Vi förvandlar skrot till innovationer, med respekt för såväl historia som framtid. .

Design

Vi har flera decenniers hantverkserfarenhet av att skapa i gjutjärn. Med den kunskapen i ryggen designar vi nya lösningar, former och funktioner. Skapade för att bli morgondagens klassiker. Vi arbetar i tätt samarbete med fantastiska formgivare och kockar. På så vis föder vi nya idér, i ett material vi känner utan och innan. Vi är stolta över att flera av våra produkter är patenterade innovationer. .

Miljöarbete

Gjutjärn är ett fantastiskt material. Med rätt förutsättningar kan ett föremål av järn tjäna många generationer. När föremålets väl tjänat sitt syfte är det fullt återvinningsbart och cirkulärt. Järn har förmågan att smältas och formas på nytt, om och om igen. Vi använder lokalt återvunnet skrot som vi smälter med hjälp av 100 procent förnybar energi. När vi formger våra produkter gör vi det med hållbar design som ledord. Vi tillverkar produkter på ett hållbart vis och med syftet att du ska kunna bruka dessa i resten av ditt liv. .

Historia

Lursta Cast Iron grundades 2021 av Andreas Stridkvist. Som tredje generations gjutare tar Andreas avstamp i sitt arv och skapar något eget. I tätt samarbete med stilsäkra formgivare och skickliga kockar, skapar Lursta morgondagens klassiker. Helt enkelt kökets trotjänare att älska, generation efter generation.

”En specialbeställning från en kund på ett stekbord till en grill ändrade allting, jag kunde nämligen inte motstå att tillverka ett likadant till mig själv och sen den dagen vill jag inte använda någonting annat. Det blev startskottet på en jakt efter nya lösningar, former och funktioner som skulle kunna tillverkas med välbeprövade metoder och erfarenheter från många decennier i gjuteribranschen.”

– Andreas Stridkvist, Grundare Lursta Cast Iron.

Produkterna handtillverkas på gjuteriet i Lyrestad. I det vackra Västgötska landskapet, längst med Göta Kanal, smälter vi lokalt återvunnen metall. Med samma metoder som använts sedan gjuteriet startades 1955 av Andreas farfar och idag drivs av Andreas far.

På Lursta står högkvalitativt gjutjärn i centrum. Gjutjärn kräver hög hantverkskunskap och en respekt för sina grundläggande egenskaper. På Lursta arbetar vi med järnets förutsättningar i åtanke. Samtidigt som nyfikenhet och innovation får styra. En respekt för arvet men med blicken mot framtiden. Utan att någonsin tumma på kvalitet.