Tillsammans med Lursta har Saori Ichihara utvecklat en panna som hon saknat under sina tolv år i Sverige.
Det blev särskilt tydligt under arbetet med sin nyutkomna bok Japansk Comfort Food att Saori saknade en del utrustning som hon varit van vid i Japan. En tanke om att försöka hitta sätt att kombinera japanska matlagningstekniker med traditionellt skandinaviska material tog form.
Projektet slog an något verkligt intressant hos Lurstas formgivare John Andersson som tidigare bott och arbetat i Tokyo. De omvända perspektiven som Saori och John kunde diskutera under formgivningsarbetet har letat sig in och blivit en del av formgivningen. Med utgångspunkt i en klassisk tamagoyaki-panna har Saori och Lursta metodiskt testats sig fram till en panna som lämpar sig lika bra för den klassiska, rullade japanska omeletten som för svenska klassiker.
Formspråket är enkelt och ändamålsenligt, menat att kännas mjukt och hemtrevligt. De till synes enkla formerna är välbalanserade och genomarbetade. Godstjockleken i kanterna är nära det omöjligt tunna och pannan är gjuten på ett specialanpassat sätt för att plocka ut all potential ut gjutjärnet.

Under pannan finns en charmig detalj som låter oss påminna om någonting viktigt. Utöver de två fåglarna som ofta syns på Lurstas produkter har en tredje fågel dykt upp. Det är en blinkning till att Saori är ett av tre syskon, och eftersom våra produkter handlar om omtanke och gemensamma måltider, så kändes det naturligt att förmedla detta i motivet. Bortom den rena överlevnaden är mat även viktigt som kontaktyta mellan människor, oavsett om det är mellan syskon som delar matminnen från en barndom eller personer från vitt skilda kulturer som genom mat kan komma åt det allmänmänskliga, berättar John.
Förhoppningen har varit att pannan, som kallas Tamago efter det japanska ordet för ägg, ska hamna i det delikata överlappet mellan skandinaviskt och japanskt där det gemensamma intresset för goda materialval kombinerat med respektive kulturers egenheter sätts samman för att skräddarsy en panna som plockar russinen ur kakan.

Saori Ichihara är en japansk kock som bott i sverige i snart 13 år. Efter att ha arbetat på stjärnkrogar i Stockholm drev hon mellan 2017-2022 den uppskattade restaurangen ICHI. 2024 utkom hon med boken Japansk Comfort Food som fått mycket fina recensioner. Nu kombinerar hon arbete som matkreatör och konsult med egna kreativa projekt.